Hot Spot eller våteksem hos hund

Hver sommer vil noen hundeeiere plutselig oppdage et stort, hårløst væskende sår med hissig kant på sin firbeinte venn. Som regel har de ikke merket noe spesielt dagen før. Hva har skjedd? Av en eller annen årsak har hunden klødd, bitt eller slikket på seg et overfladisk sår. Såret er som regel ganske ømt og øker raskt i omfang.

Hva kan årsaken til hot spot være?
Det finnes mange årsaker og din veterinær må hjelpe deg med dette. Det vanligste er parasitter som lus, flått, skabb eller lopper som fører til kløe og dermed sår i huden. Ørebetennelse er en vanlig årsak til hot spot på kinnet. Husk derfor å løfte øreflippen og se etter om det er tegn til betennelse i ørekanalen. Irritasjon ianalsekkene kan føre til hot spot i nærheten av halefestet. Hunder med lang pels som ikke får ordentlig pelsstell og derfor utvikler sammenfiltrete hårmatter (talter) kan rammes av hot spot. Hunderasene hvor dette sees hyppig er de med mye pels og tett underpels som Elghund, Collie, Schäferhund og St. Bernhard samt Golden og Labrador retriever (hos disse kalles hot spot også for retriever eksem). Problemet oppstår hyppigst i varmt og fuktig vær. Hos noen hunder vil også små torner eller kvister kunne bli sittende i pelsen og irritere huden. Allergier mot husstøvmidd eller pollen gir mye kløe og hot spot kan oppstå gjentatte ganger. Om hunden har smerter i indre organer, i skjelettet eller i et ledd kan den slikke og gnage på huden i dette området og påføre seg en hot spot.

Hva skal man gjøre?
Man skal handle raskt og det er best å komme seg til en veterinær samme dag. Såret kan bli mye større i løpet av noen få timer! Det viktigste er å rense det, og påse at ikke hunden klør, slikker eller biter mer. Man får best oversiktig om man klipper borte hårene i kanten forsiktig med en saks. Hos utstillingshunder kan dette være uønskelig og man kan spraye håret i kanten av såret til side med flytende plaster. Så desinfiseres hele området med flytende sår rens (for eksempel Klorhexidin vandig desinfeksjonsvæske 1% eller Pyrisept oppløsning). Ofte er såret veldig ømt og hunden vil ikke la seg behandle. Veterinæren kan gi hunden en kort bedøvelse og noe smertestillende. Veterinæren har også den viktige oppgaven med å finne den underliggende årsaken og avgjøre om det dreier seg om en vanlig hot spot. Det som ved første øyekast kan se ut som en hot spot kan også være en dypere betennelse som vil kreve en mer omfattende behandling. Ved vanlig hot spot vil behandlingen etter rensing enten bestå av en salve som inneholder både antibiotikum og kortison eller bare en uttørkende løsning. Har hunden veldig vont i såret kan veterinæren forskrive tabletter i stedet. Vanlig behandlingstid er 7-14 dager. Det kan være nødvendig med en halskrage i noen dager slik at ikke hunden biter eller slikker seg.

Hva om problemet gjentar seg?
Noen hunder er så uheldige at de får slike hot spot med jevne mellomrom. Å forebygge er ikke bestandig så enkelt. Som eier kan du gjøre følgende: godt pelsstell (det er ikke nødvendig å klippe ned langhårete hunder!), regelmessig behandling mot parasitter, regelmessig men ikke overdreven rensing av øregangene og analsekkene, være spesielt oppmerksom i perioder med varmt og fuktig vær, ta en grundig sjekk hos din veterinær, be eventuelt om å bli videresendt til en hudutredning.